A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Жашківський ліцей № 4
Жашківської міської ради Черкаської області

ВСЕ КОРИСНЕ Й НЕОБХІДНЕ — В ОДНІЙ ТАРІЛЦІ.

Дата: 13.09.2023 18:22
Кількість переглядів: 23

У рамках  тижня популяризації збалансованого здорового харчування   було проведено бесіду з елементами гри з ліцеїстами 7-го класу за темою "ВСЕ КОРИСНЕ Й НЕОБХІДНЕ — В ОДНІЙ ТАРІЛЦІ. ЩО В НІЙ МАЄ БУТИ?" Учні ознайомилися зі складовими компонентами їжі, з поняттям про корисну їжу і її позитивним впливом на збереження і зміцнення здоров’я дорослих і дітей, з основами культури харчування, з тра­диціями харчування.

ПОЛОВИНУ ТАРІЛКИ МАЮТЬ СКЛАДАТИ ОВОЧІ ТА ФРУКТИ.

Чим вони різноманітніші, чим більше кольорів представлені, тим краще. І овочів має бути все ж більше, ніж фруктів. Але пам’ятай, що картопля в будь-якому вигляді не вважається овочами, які мають бути на цій половині тарілки. 

Фрукти і свіжі ягоди корисно їсти і цілими, і нарізаними. А ще це чудовий перекус, набагато корисніший за чіпси або шоколадки. Вони і апетит втамовують не гірше, і інколи навіть солодші (наприклад, свіжий інжир чи груші). Однак не варто замінювати фрукти соками, адже в останніх багато цукру і користі вони приносять менше.

ЧВЕРТЬ ТАРІЛКИ — ЦІЛЬНОЗЕРНОВІ ПРОДУКТИ.

Що менше оброблені зерна, то більше в них користі. Це вівсянка (але не вівсяні пластівці!), гречка, неочищений рис, ячмінь, зерна пшениці, а також продукти, виготовлені з них. Корисні (але не на щодня!) макарони з твердих сортів пшениці і хліб із цільних зерен.

ЩЕ ЧВЕРТЬ ТАРІЛКИ — ЗДОРОВИЙ І КОРИСНИЙ БІЛОК.

Він є в рибі, яйцях, м’ясі курки, індички, квасолі, бобах, горіхах, сочевиці. Ці продукти їсти корисно на відміну від червоного м'яса (яловичина, свинина, баранина) і ковбаси з сосисками.

Основу тарілки здорової їжі ми склали! Але є ще кілька продуктів, про які варто згадати.

У багатьох продуктах є жири. Вони також бувають корисними і не дуже. Корисні — це ненасичені жири. Вони є в рибі, горіхах, оливках, насінні та деяких оліях, які мають виражений запах і колір. 

До речі, про олії. По-перше, їх варто вживати в помірній кількості. По-друге, найкорисніші з них — оливкова холодного віджиму, лляна, з гарбузового насіння і сиродавлені олії з горіхів. 

Молочні продукти також корисні, але їх наш організм потребує небагато — десь менше чверті тарілки. Обирай нежирне молоко, несолодкий йогурт, твердий і кисломолочний сир. 

Не забувай про воду! Вона завжди повинна стояти біля твоєї тарілки з корисною їжею. Вода найкраще втамовує спрагу і дуже потрібна організму, щоб він лишався здоровим і нормально працював протягом дня. А ще звичайна питна вода на відміну від таких напоїв, як кава та чай, абсолютно не шкодить зубам і не зіпсує їх колір. 

І наостанок ще одна умова, завдяки якій все, що ти з’їси, принесе організму максимальну користь. Будь фізично активним/активною! Адже саме активність допомагає організму засвоїти те, що ми з’їдаємо.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень