Правильне харчування - це основа тривалого та плідного життя, запорука здоров'я, бадьорості, гарантія профілактики різних недуг.
Ми їмо для того, щоб жити. А жити - це значить одержувати енергію.
Харчування має бути помірним. Кількість енергії, що поступає з їжею, повинна приблизно відповідати кількості енергії, що витрачається. Надлишок харчової енергії переходить в жир, що викликає ряд серйозних ускладнень в організмі.
Харчування має бути різноманітним. Денний раціон людини повинен містити рекомендовану кількість і співвідношення білків (м’ясо, риба, молочні продукти, яйця), жирів і вуглеводів, а також мінеральних речовин і вітамінів.
Правильне харчування забезпечує нормальний фізичний розвиток дитини, попереджає виникнення таких відхилень, як відставання у віці, розвиток рахіту, недокрів’я, ожиріння, алергічні прояви, розлади травлення. Стан імунітету визначається не стільки кількісною стороною харчування, скільки його якістю і біологічною цінністю, крім того, раціональне повноцінне харчування підвищує стійкість дитячого організму до різких коливань температури і вологості повітря, впливу різних шкідливих екологічних факторів.
Харчування впливає і на розвиток центральної нервової системи, інтелекту. У такий час — час великих перевантажень, значного потоку інформації, прискорених темпів життя, можливостей виникнення стресових ситуацій — слід пам’ятати, що правильне харчування в дитячому віці багато в чому сприяє формуванню організму, здатної подолати труднощі життя.
Але скажемо декілька слів про корисні та смачні продукти. По-перше, це фрукти. Вони багаті на вітаміни. Вітамін С допомагає справлятися із втомою та стресами, підвищує імунітет, допомагає бути активними і уважними. . Нежирний сир, йогурти добре підійдуть під час особливо стресових ситуацій. Наприклад, перед важливою контрольною, перед екзаменом.
Не забувайте часто пити. Вода поновлює клітини всього організму, вимиває шкідливі речовини, та й просто бадьорить. Окрім води добре пити соки, чай з лимоном, мінералку. Вкрай не рекомендуються газовані напої: вони тільки надають відчуття втамування спраги. Насправді вони забирають цінну воду з організму.
На сніданок рекомендується їсти продукти, багаті на білки та клітковину. Це можуть бути яйця, пластівці для сніданку, мюслі, вівсяна каша. Якщо додати до пластівців меду, окрім клітковини організм отримає так необхідну йому глюкозу.
Увечері краще за все їсти продукти, багаті на крохмаль: макарони, рис, картопля. Вони допоможуть і спокійно заснути. Останній прийом їжі, за рекомендацією дієтологів, має відбуватися не пізніше, ніж за 3 години до сну.
Досить багато харчових продуктів і напоїв можуть викликати небажані реакції та наслідки після їхнього споживання. В більшості випадків такі події пов’язані з непереносимістю їжі, а не зі справжньою алергією на неї. Менше з тим, ці стани можуть мати схожі симптоми. Але тільки харчова алергія може спричинювати небезпечні наслідки та загрожувати життю.
Як бути здоровим все життя? Варто дотримуватися елементарних правил: правильно харчуватися, достатньо спати, вдосталь насолоджуватися сонечком і свіжим повітрям, загартовувати організм і займатися фізичними вправами.
Проблема дотримання здорового харчування особливо актуальна в сучасному житті. В умовах війни для дітей вкрай важливо мати здоровий та збалансований раціон. Від цього залежить їхнє самопочуття та імунітет.